En uke med bryggeliv på Martinique

Torsdag 02.02 lå vi fortsatt på St.Lucia. Noe slitne etter Petite Piton klatring brukte flesteparten av mannskapet dagen til å slappe av mens Bendik og Pappa tok seg en gåtur til Pigeon Island. Pigeon Island var tidligere en øy men ble i 1972 forbundet med St.Lucia. Dette ble gjort ved hjelp av sand/jord/leire fra utgravingen av Rodney Bay Marina. I gamle dager var denne øya en viktig observasjons/forsvarspost og er derfor smykket ut med gamle Fort Rodney og noen svære 24pounders kanoner fra 1778.

Vi handlet inn litt ekstra mat og brukte fredagen til å seile til Martinique, hvor Fridtjof mønstret av og vi fikk besøk av Arnt-Petter Løver, Vigdis Løver, Eli Løver Williamson, David Williamson og Guro Løver (Mamma ;) ) Jeg trenger kanskje ikke nevne at dette er søstrene til Pappa med ektefeller som tok seg fri en uke for feire Pappas inntreden i de voksnes rekker.

Etter at gjestene hadde hvilt ut var det blitt lørdag og en vandretur i Fort-de-France ble dagens gjøremål. Her er alle butikkvinduene pyntet med klær til karneval og det er litt av noen kreasjoner de har. Vi gikk igjennom ett lokalt frukt og grønt marked og tok en liten rast på det lokale serveringstedet inne på markedsplassen. Men noe mat ble det ikke. Jeg og Bendik hadde nemlig funnet McDonalds i byen og savnet noe real junk-food. Dette er første McDonalds`en vi ser siden Spania og det er mange måneder siden. For å ikke gå glipp av ett slikt herremåltid inntok vi litt mat her. Det er utrolig hva man kan savne på tur..

Søndagen brukte våre gjester til å gå en lengre tur til en finfin bukt med navn Anse à l'Ane. Stifinner var Pappa og etter å ha lurt de ut på sti gjennom ett skogholt fant etter litt trasking en nydelig bukt med tilhørende restaurant. De likte seg så godt at omtrent hele dagen ble brukt på dette stedet. Jeg og Bendik hadde forøvrig fått kjøpt oss ei flott hengekøye som vi vekslet på å bruke.

Mandag 06.02. Gjestene hadde ytret ønsker om å få se St.Pierre, De botaniske hager Balata samt ett besøk på ett rumdestilleri.
Jeg og Pappa stod dermed tidlig opp og dro på jakt etter leiebiler, helst en stor som det var plass til alle i. Dette skulle vise seg å være vanskeligere enn vi hadde trodd. Etter å ha besøkt Jumbo,Budget,Avis og Hertz på Pount-De-Bout uten å få tak i noe bestemte vi oss for å prøve lykken i Fort-De-France. Men nei, ingen hadde leiebiler der heller. Vel, hvor er det mye leiebiler? Jo, på flyplassen. Så vi satt oss i en Taxi og ut til flyplassen bar det. Her måtte det være håp! Vi så biler på parkeringsplassene til utleieselskaper og inne var det ikke mindre enn 9 forskjellige utleieselskaper og skranker.
Vi tok de systematisk, fra venstre mot høyre. Og svaret som gikk igjen? Ingen biler, alle er utleid! Tilbake til scratch.
Vi reiser tilbaket til Fort-De-France for å ta ferja til Pount-De-Bout. Da ser vi en stor bussholdeplass for Taxi-Collectifs.
Dette er små minivan`er som kjører bussruter. De er billige og en smule upresise da de kun går fra holdeplass når de er fulle eller at sjåføren synes det er greit. Men hva gjør vel det? Vi er 8 stk og fyller lett en mini-van. Vi bestemte oss for å prøve dette neste dag, da klokken allerede var blitt 11. Vi kom oss tilbake til båten og der ventet alle på informasjon.
Så hva passet vel bedre enn å ta med hele gjengen på seiltur! Vi kastet loss og satte kursen mot Schoelcher. Sola varmet og vinden passet perfekt for å gi litt slakk i skjøtene. En fin første-seilas der vi cruiset avgårde med vinden inn bak.
Vel fremme på Schoelcher etter en snau time slapp vi dregg og hadde badestopp. Så ville gjestene gjerne til Anse à l'Ane fra sjøsiden, så vi dro opp dreggen og fòr over bukta. Der ble lunsjen inntatt i båten før vi gode og mettet dro inn til Pount-De-Bout. Ingen sjøsyke og bare gode minner fra en hyggelig seilas.

Tirsdag 07.02 og vi skulle forsøke oss på Taxi-Collectifs. Vi møtte opp på riktig holdeplass, men det satt allerede en person i minibussen, dermed var det ikke plass til alle oss. Ikke`no problem, vi fikk hjelp av en (selvutnevnt?) sjef og to minutter senere satt vi alle i en ny minibuss på vei mot St.Pierre. St.Pierre ligger på nedsiden av en stor vulkan og den hadde utbrudd i 1902. Da var St.Pierre kjent som Karibiens svar på Paris. Ett yrende liv på 30.000 mennesker som ble visket bort iløpet av få sekunder da Mount Pelèe hadde utbrudd i 1902 og sendte pyroplastiske gasser nedover fjellet. Nå er hvert andre hus ubebodd og bare 5000 bor der idag. Vi gikk på museum og på rundtur i byen. Her var det ruiner etter ett stort gammelt teater og ett fengsel. I den ene fengselcella satt den eneste overlevende etter utbruddet, trolig reddet av de kraftige veggene rundt seg. Han ble funnet etter 4 dager, sterkt forbrent. Vi spiste en god middag på en lokal restaurant. David og Arnt-Petter syntes det var flott med så enkle valg av mat. Enten så var det kylling ellers måtte du ha fisk ;) Og det var vi alle enige i, for det de serverte var kjempegodt uansett om det var kylling eller fisk. Senere gikk turen til Depaz rumbrenneri. Stilig å få se prosessen bak det hele og godt med litt prøvesmaking etterpå.

Onsdag 08.02 var en dag med overskyet vær. Flott temperatur for å gå i fjellet men uheldigvis veldig tåkete også. Men det stopper ikke glade topptur-entusiaster som oss og målet var satt på toppen av Mount Pelèe. Morten hadde vært heldig å få tak i en leiebil fra klokken 9, så Morten, Fride og jeg satte avgårde. Det ble bare mer og mer tåkete. Etter å ha ruslet i 1time og 20minutter var vi på nest høyeste topp og så oss fornøyd med det. Startet på 829moh opp til 1350moh og ned igjen. En fin tur, men uheldige med været. De andre hadde valgt å bruke denne dagen på Jardin de Balata, en stor botanisk hage. Denne ble påbegynt i 1982 og åpnet i 1986. De kan skilte med 3000 forskjellige tropiske planter og 300 forskjellige palmesorter. Stilig å se potteblanter store som trær i fri utfoldelse.

Torsdag 09.02 og 50 år siden kapteinen kom til verden. Vi overasket bursdagsbarnet på rommet med Champagne og Mills Kaviar. Så ble en god frokost inntatt på hotellrommet sammen med alle gjestene. Så bar det ned til stranden for å slappe av og jobbe på brunfargen (Det trengte forøvrig gjestene mest, Pappa er brun nok som det er). Senere på kvelden ble det 3-retters middag, festivitas, taler og sang. Alt ett skikkelig 50 årslag skal inneholde. Hele kalaset ble avsluttet med nachspiel på båten.

Fredag ble egentlig bare brukt til videre avslappning og tan`ing for gjestene som måtte få valuta for pengene før de reiste hjem. Rundt middagstider ble det delt ut avskjedsklemmer også dro fire stk fornøyde gjester hjem fra 25C til -20C. En overgang vi her nede ikke tør tenke på engang.

Lørdag seilte vi videre til St.Pierre nord på Martinique og søndagen videre til Roseau, Dominika!

Magnus

Med noen få ord her vil jeg få takke for all oppmerksomhet som jeg fikk i forbindelse med min 50 Årsdag. At mine søstre m/menn tok turen over til Karibia var veldig hyggelig. Takk til dere for at dere tok dere tid til å besøke oss og for at dere gjorde dagen min til et godt minne. Også en stor takk til alle gode kollegar på Atea Drammen. At dere fikk Guro til å ta med seg en gave over hit var virkelig uventet. Den kommer jeg virkelig til å sette stor pris på. Midt i blinken med en klokke tilpasset en seilers liv. Tusen takk Alle sammen.

Så må jeg også takke for alle gratulasjoner på web siden, satelitttelefonen og på sms. Tusen takk alle sammen, dere var alle med på å gjøre dagen min til kjempeflott dag.

Gjermund
Skriv en kommentar
Alle kommentarer
Stig
Kan glede dere med at det var minus 10 på morgen i dag og tåka ligger tykk over fjorden. Seilbåten er fortsatt pakket inn med en stakkars varmeovn på 500w som selskap. Heldiggriser! Mvh Stig
14/02/1214:50
stig
Se forøvrig:
http://www.side3.no/article3330581.ece
14/02/1214:55
Claus
Seint, men velment:
Grattis med de 50, Gjermund!
Det er fullt mulig å leve med høy alder så lenge du blir traktert med Sprudlevann og glade gjester....Ofte...
14/02/1215:04
Atle
Vel overstått 50-års dag! Det ser ut til at dere har det veldig bra. Lykke til videre på ferden :)
14/02/1215:04
Vigdis Margrethe
Tusen takk for herlige dager sammen med dere alle sammen. Deilig å få sol på kroppen, selv om fargen blekner fort når det ikke er tilgang til strålene mer. Uforglemmelige opplevelser. Klem til alle seilerne
14/02/1216:24
Arve
Det ser og høres veldig bra ut, litt misunnelig :-). Deilig sted å bli 50! - det er bare å grattulere!
14/02/1217:05
Anne Marie og Jon
Gratulerer med veloverstået 50 års fødselsdag- fantastisk fejring!!
Der er mange der gerne ville være 49 igen!!
Fortsat god tur
14/02/1218:19
Jørgen
Grattis på etterskudd hr. Kaptein. (legg merke til stor k i kaptein, ikke tilfeldig!) Ut i fra bildene syns jeg Bendik begynner å minne om den sleske typen fra Lost, Sawyer! http://www.masaustu-resimleri.com/d/8419-2/Josh+Holloway+Resimleri.jpg Seil pent!
15/02/1208:14
stian
grattis med dagen gjermund!
hilsen en ladybøg i norge
15/02/1209:08
Nakkerud
Gratulerer med halvveis til 100 Gjermund ;) Er jo ræine seglarveckan nede i båten jo! (meget misunnelig) Noen som er med på en uke på Happy Island neste år eller? Den øya var jo helt rå!
16/02/1222:12
Henning
Grattis med dagen som var. Bra blog og bilder. Kan anbefale at dere er på St:maarten i perioden 1-4 mars. Stor regatta der hvor dere bl.a treffer Kjetil og Kristin fra Maline. Sjekk ut: http://www.heinekenregatta.com/default.aspx. Hilsen Henning
17/02/1212:42